- -
Campus de Alcoy de la UPV

Campus de Alcoy

 
Inicio UPV Alcoy :: Perfiles :: Prensa :: Noticias de la web

Exposición “Nosaltres, les valencianes. Escriptores en el temps”

Del 13 al 26 de marzo en la Sala de exposiciones del Campus de Alcoy de la UPV.

[ 09/03/2017 ]
Rosa i Manola Roig, co-comissàries de l'exposició

"Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps" és una exposició itinerant comissariada per Manola Roig i Rosa Roig, i organitzada per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, dins de les activitats programades per al Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura.

Aquesta exposició té com objectiu donar visibilitat a les escriptores valencianes que des de Sor Isabel de Villena fins l’actualitat han escrit en el nostre territori, refent d’una forma senzilla els relats de vida de les dones que han conformat la nostra tradició literària. A més, l’exposició posa un especial èmfasi sobre les autores que escriuen en valencià, perquè pateixen una doble, i de vegades, triple invisibilització: per raó de sexe, llengua i territori.

Amb Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps intentem introduir la visió de gènere en els plans de promoció de la lectura que es dissenyen en les biblioteques i centres escolars i universitaris, alhora que intentem omplir el buit que ara mateix existeix a les històries de la literatura i als currículums escolars sobre l’obra de les escriptores valencianes.

L’exposició presenta un catàleg de 450 escriptores valencianes documentades fins ara. No excloguem cap, ni pel gènere ni per la llengua. A més, és la nostra intenció incorporar, en la mesura que siga possible, altres que s’han de recuperar de l’oblit en pròximes investigacions.


Comissàries

Manola Roig és una artista plàstica, il·lustradora, blocaire i rapsoda. Ha realitzat exposicions particulars i ha participat en exposicions col·lectives com Dualitats (2013, València), Dones i Corbes (2014, València) , Miradas de Mujer (2014, València), Festival Invers (2014, Carcaixent), Incertesa (2014, Cullera), Carta Blanca (2015, Tavernes de la Valldigna i Sueca), Poètiques Visuals i Quant l’art diu molt (2015, Alzira), Et parlaré de mi (2016, Silla).

Les seues il•lustracions s’han publicat en ‘La Viñeta del Lector’ del diari La Vanguardia, versió digital. L’any 2011 guanyà el concurs de fotografia ‘Camilla Läckberg’ convocat per l’Illa dels Llibres.

Ha publicat el llibres Animals de sèquia (Edicions 96), La dona que es rigué de Talleyrand (El Petit Editor), els poemaris Joc de dos (Germania) i Viatge a Avinyó (El Petit Editor), n’és l’autora de les il•lustracions, fotografies i imatges.

Els seus dissenys gràfics són la imatge d’alguns projectes com Mural Estellés, estrenat a Sueca, 2013, el recital Pell de Dona per a la 49 Fira de València, 2014; i la Fira Literària-Musical a Cullera. En l’actualitat les seues creacions acompanyen els articles de Rosa Roig publicats en el diari digital La Veu del País Valencià, en la secció d’Opinadors.

Ha participat com a rapsoda en projectes com ‘Mural Estelles’ a Sueca, ‘Pell de Dona’, a la Fira del Llibre de València, ‘l’Homenatge a Estellés’, Edició de la Plaça del Llibre, ‘Col·loquiers’ III Edició del Festival Invers a Carcaixent, i ‘Dones artistes, Dones de frontera’ a l’Espai Fuster de Sueca. En l’actualitat participa com a rapsoda en l’espectacle Ovidianes 2.0 (poemes i cançons), junt amb David Vid (rapsode) i Enric Casado (cantant i guitarra).

Part de la seua obra es troba publicada en els blogs dels quals és co-autora, junt amb la seua germana Rosa Roig, i és allí on mostra les seues passions i la seua mirada personal del món.


Rosa Roig és una blocaire, poeta i narradora. Coautora amb la seua germana Manola Roig dels llibres de contes Animals de sèquia, Edicions 96, 2014; La dona que es rigué de Talleyrand, El Petit Editor 2014, i els poemaris Joc de dos, Germania 2012, i Viatge a Avinyó, El Petit Editor 2015. També ha participat en els llibres col•lectius Poemes i blocs, poetes a la xarxa, Teixir revoltes.El Bloc d’Estudiants Agermanats; Sexduïts i sexduïde. Amb el recull de contes breus 33 Dones, ha quedat finalista en l’edició 2014 del Premi Miquel Arimany de narrativa. Ha rebut el segon Premi de l’Ajuntament de Benirredrà al millor article de falla, pel seu conte breu Foc i Flama, i ha quedat finalista del Premi Joan Climent de poesia amb Cant Coral; i ha quedat finalista amb el recull de contes Des del tren, al I Certamen de Relat Curt Pascual Enguídanos- George H. Withe, de Llíria. Escriu periòdicament articles d’opinió per al diari digital La Veu del País Valencià.

Ha participat en diversos projectes col·lectius com Pell de dona, a la Fira del llibre de València, Mural Estellés a Sueca, l’Homenatge a Estellés organitzat per Intersindical, la Plaça del Llibre, Festival Invers a Carcaixent, l’Illa-Vers a Alzira, l’edició de 2013 d’Escriptores al Terrat, o els recitals poètics del 7Estels, o l’Exposició Homenatge a Miquel Guillem “Correspondència”, i la MiM de Sueca.

En 2015 junt a la pianista Amparo Ferrís, la soprano Núria Naval i la seua germana Manola Roig, va participar en la Conferència multidisciplinària: ‘Dones artistes, dones de frontera’, a l’Espai Fuster de Sueca.

Les dues germanes Roig han muntat i dirigit els espectacles La dona que es rigué de Talleyrand i Animals de sèquia, ambdós estrenats a la Mostra Internacional de MIM de Sueca, i que acompanyen com a espectacle multidisciplinari els seus llibres.


Comparte esta noticia o conecta con el Campus de Alcoy de la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Noticias destacadas


Aquí, hoy, mañana Aquí, hoy, mañana
¡No te pierdas el vídeo promocional de la UPV!
Concurso Diseño y Desarrollo de Tejido para textil hogar 2.0 Concurso Diseño y Desarrollo de Tejido para textil hogar 2.0
Organizado por la Cátedra AITEX-UPV está dotado de tres premios de 1000, 500 y 250 euros.
LLOG: un avance de la logística visual del futuro LLOG: un avance de la logística visual del futuro
El juego diseñado por Alejandro Rodríguez Villalobos cumple 3 años.
Presentación de Trabajos Final de Grado en Mutxamel Presentación de Trabajos Final de Grado en Mutxamel
Cuatro proyectos relacionados con el Aula Riu Sec.
La UPV entre las 100 mejores universidades del mundo La UPV entre las 100 mejores universidades del mundo
Y entre las 150 mejores en Ing. Química e Ing. Mecánica.
Primer premio Rotary con Alcoy y su universidad Primer premio Rotary con Alcoy y su universidad
Jóvenes talentos para el desarrollo económico y social de Alcoy.
Preinscripción Másteres Universit. Preinscripción Másteres Universit.
Del 28 de mayo al 15 de junio (y del 4 al 12 de septiembre).

EMAS (Abre ventana nueva)