Personal investigador, docents i alumnat de la Universitat Politècnica de València (UPV) s'han posat a la feina per a imprimir en 3D equipament de protecció individual per al personal sanitari. Se sumen així a la iniciativa Coronavirus Makers, que agrupa una xarxa de més de 10.000 persones que es coordinen a Espanya per a crear amb impressores 3D màscares, màscares, respiradors, cabines… en un temps rècord i les posen a la disposició dels centres de salut i hospitals del país.
Des de les seues cases, equips de diferents centres i instituts d'investigació de la UPV treballen en la impressió 3D de suports de les màscares de protecció. Una vegada impresos, són els mateixos equips els que assemblen la peça 3D amb la resta de components –làmina d'acetat i elàstic.
És el cas, per exemple, de l'equip dirigit per Constanza Rubio, professora de Física Aplicada de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi natural (EAMN), que participa en aquesta iniciativa juntament amb el seu grup d'investigació del Centre de Tecnologies Físiques (CTF) de la UPV. El prototip es va actualitzant i perfeccionant amb les indicacions de Coronavirus Makers i en aquests moments, ja s'està imprimint una tercera versió de la qual es produeixen unes 9 màscares al dia.
“Amb aquesta iniciativa es demostra, una vegada més, la important labor investigadora i docent que es duu a terme en la universitat i la capacitat d'adaptació als canvis. Des de la UPV, estem treballant perquè els alumnes salven aquest curs, però també, cadascun des de la seua àrea d'investigació, aportant el necessari per a superar junts aquesta crisi”, destaca Constanza Rubio.
Coordinant el grup d'Alcoi
Un altre dels exemples ens porta fins al campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València. En aquest cas, des de la seua adreça es coordina tot l'equipament d'impressió 3D del campus disponible tant en l'espai Generació Espontània Design Factory com en el departament d'Enginyeria mecànica. En total, són set les impressores que estan en funcionament aquests dies, per a crear els suports per a màscares de protecció.
“Una vegada impresos, muntem les màscares amb la resta de materials i posteriorment, seguint els protocols de desinfecció establits, es procedeix a la neteja de cada EPI, llistes per a la seua distribució”, explica Jaume Masiá.
El professor de la UPV coordina a més l'equip de treball de Coronavirus Makers de tota la ciutat d'Alcoi, en el qual s'integren ja prop d'un centenar de membres i que compta a més amb la col·laboració d'una gran quantitat d'empreses locals i institucions, “indispensables per a poder produir aquests EPIs”, remarca Masiá. El professor titular del Departament d'Enginyeria Mecànica i de Materials del Campus d'Alcoi, Santiago Ferrándiz, també està imprimint peces en el Laboratori de Processos de Fabricació del DIMM.
El campus ha coordinat el projecte en la zona d'Alcoi i el seu entorn, on han col·laborat més de 100 empreses i particulars. Algunes de les empreses que han col·laborat són Caixa Ontinyent, 4 true models, Merceria La Lluna, Sercomac, Mialgi, Infovec, Ibidea, Energy 3d, Servitec 3d, AIJU, AITEX, Pritec, Impremta Teixereta, Mecanitzats Alcoi o Flip Flop Computers. El campus vol agrair la predisposició i voluntat de tots.
La iniciativa 'Coronavirus Makers' a Alcoi i l'entorn, coordinada pel campus, ha creat ja més de 4.000 màscares que s'han repartit en tota la Comunitat Valenciana a serveis essencials com a centres de salut, residències de majors, hospitals, farmàcies, Protecció Civil, Centres de dia, Policia Nacional, empreses d'alimentació. En el repartiment ha col·laborat SEUR.
Prototip per a producció en massa
Des de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (ETSA) i l'Institut de Restauració del Patrimoni (IRP), José Luis Alapont coordina un altre dels projectes amb segell UPV. En aquest cas, treballen en un nou prototip de visera per a produir a partir de motles i impressió 3D.
“El problema d'imprimir cada peça és el temps (al voltant de 2 hores). En el nostre equip hem desenvolupat un motle de silicona per a la visera –per bugada- la matriu de la qual s'imprimeix en 3d, perquè la producció es puga fer de forma artesanal, però en sèrie. Estaria a mig camí entre la producció individualitzada i la industrialitzada. És a dir, amb aquest sistema usant quatre motles, podem tenir 200 suports de les viseres al dia, la qual cosa agilita moltíssim la disponibilitat d'aquests equips de protecció per al personal que el requerisca”, destaca José Luis Alapont.
Generació Espontània UPV
A més, des del grup de Generació Espontània Makers UPV s'està col·laborant activament en diversos projectes de la iniciativa Coronavirus Makers, com el disseny de respiradors o la fabricació de viseres de protecció.
“Tenim un grup d'impressió 3D amb més de 60 persones disposades a imprimir viseres i altres elements necessaris per a la protecció sanitària. Actualment els materials s'estan imprimint de manera individual pels membres en les seues pròpies cases i s'estan posant a la disposició de qualsevol hospital que el necessite a través dels mitjans de distribució autoritzats”, explica Iván Torres, membre de Makers UPV.
I els membres de Fórmula Student UPV, un altre dels equips de Generació Espontània, aparquen aquests dies la fabricació del seu pròxim prototip i dediquen tot el seu esforç a aquesta iniciativa, imprimint també les subjeccions per a EPIs amb els seus equips.
I una start up UPV
I un altre dels exemples és Be Habite 3D, empresa nascuda a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria d'Edificació (ETSIE) de la UPV. Líder en el desenvolupament i fabricació d'impressores 3D per a construcció, centra els seus esforços aquests dies a aportar el seu granet d'arena a la iniciativa Coronavirus Makers. Si escau, amb la col·laboració del professor de l'ETSIE, José Ramón Albiol i l'equip d'I+D+Arq, treballen també en la impressió 3D dels suports de les màscares de protecció.
Notícies destacades