- -
Universitat Politècnica de València

Campus d'Alcoi

 
Inici UPV Alcoi :: Perfils :: Premsa :: Notícies de la web

Com garantir les recomanacions sanitàries de distància?

La UPV posa en marxa un mapa de densitat en temps real per a evitar aglomeracions als seus tres campus.

[ 01/06/2020 ]

Què passarà quan els universitaris i universitàries tornen al campus?, com seran les coses quan l’estudiant haja d'anar de la seua aula al Servei de Reprografia; quan haja quedat amb el seu grup a la Casa de l'Alumne per a acabar un treball, o quan haja de passar pel poliesportiu per a recollir l’equipament?, com evitar les cues o les aglomeracions en determinats punts?

La Universitat Politècnica de València (UPV) fa setmanes que treballa en la previsió d'aquestes situacions amb vista als escenaris que poden plantejar-se a l'inici del curs al setembre. Per això, amb l'objectiu d'oferir eines perquè les usuàries i usuaris puguen complir les recomanacions sanitàries de distància entre persones, la UPV posa a la disposició de la comunitat universitària una senzilla aplicació web que permet planificar els recorreguts i poder evitar, d'aquesta manera, els llocs més concorreguts.

Es tracta d'un mapa dels tres campus on apareixen, sobre els edificis i en temps real, punts blaus, grocs i rojos que representen la densitat de persones allí. Clicant sobre cada cercle, les persones usuàries poden veure tots els detalls: en quin lloc exacte s'ha detectat la concentració de persones, el codi de l'edifici i la planta en qüestió. D'aquesta manera, l'usuari o usuària pot prendre la decisió d'evitar el lloc o posposar l’arribada.


Com funciona la web?

La web utilitza les dades de connexió de dispositius a la xarxa wifi del campus. La geolocalització és possible gràcies a les més de 1.200 antenes wifi instal·lades als edificis. “El mecanisme és senzill”, explica Virginia Vega, vicerectora de Recursos Digitals i Documentació de la UPV, “les antenes wifi del campus proporcionen el posicionament (la latitud, la longitud i l'altitud) dels telèfons mòbils o portàtils connectats a la xarxa d'UPVNET o a Eduroam”.

A partir d'això, afig Vega, “les dades s'emmagatzemen, de forma anònima i segura, gràcies a un sistema d'encriptació, la qual cosa garanteix que la privacitat està protegida enfront de reidentificacions. L'Àrea de Sistemes d'Informació i Comunicacions (ASIC) –servei encarregat d'aplicar les noves tecnologies a la UPV– tradueix aquesta informació i la situa en un mapa dividit en cel·les que s'actualitza cada 10 minuts i que, des de ja, està disponible en la pàgina principal de la UPV”.


Web en obert, en temps real i amb sistema d'avisos

Qualsevol usuària o usuari pot consultar la informació, ja que la web s'ofereix en obert, sense necessitat d'accedir a una intranet o utilitzar una contrasenya. D'aquesta manera, no solament l’estudiantat, el professorat i la resta de personal poden planificar els seus trajectes, sinó també tota persona que acudisca a les instal·lacions del campus.

Cada punt de color representa una àrea de 100 metres quadrats. En blau, significa zona amb poca saturació (entre el 50% i el 80% de la capacitat total); en groc, indica que s'ha assolit, almenys, el 80% de la densitat recomanada, i finalment, en roig, suposa que s'ha arribat a l'aforament màxim permès.

Com a complement a tot això, està previst que la web envie un avís quan una cel·la arribe als nivells groc o roig. En aquests casos, la delegació d'Emergències i el personal de Seguretat de la UPV rebran l’avís pertinent i podran actuar per a ajudar a dispersar la concentració.


Una solució per a l'augment de la concentració de persones

El gerent de la UPV, Salvador Navarro, destaca que el projecte ve a solucionar un problema detectat arran de la posada en marxa del sistema d'accessos al campus durant l'estat d'alarma. “Fins ara, hem pogut gestionar els accessos de manera eficient mitjançant una app, la qual cosa ha permès una entrada ordenada de persones en les instal·lacions, disposant d'informació en tot moment".

"No obstant això", indica, "ara que entrem en fase 2, el nombre de persones que accedirà als campus s'incrementarà substancialment, per la qual cosa serà molt difícil conèixer en temps real si hi ha concentració de persones en algun punt. Aplicant la intel·ligència artificial i amb la tecnologia wifi, hem pogut crear aquesta eina que proporciona una solució vàlida a nivell de gestió”.


Iniciativa de la Càtedra de Gestió d'Intel·ligència Artificial de la UPV

El projecte és una iniciativa de la Càtedra de Gestió d'Intel·ligència Artificial de la UPV que ha comptat amb la col·laboració de diferents unitats de la UPV: l'ASIC, l'Institut Valencià de Recerca en Intel·ligència Artificial (en anglès VRAIN, Valencian Research Institute for Artificial Intelligence), el Servei d'Infraestructures, el Servei Integrat de Prevenció i Salut Laboral i l'Àrea de Comunicació.

En aquest sentit, Vicent Botti –director de l'Institut Valencià de Recerca en Intel·ligència Artificial– apunta que la UPV està capacitada per a desenvolupar projectes potents en aquest camp i que, en els pròxims mesos, es presentaran altres iniciatives més complexes. “La intel·ligència artificial és una tecnologia essencial que pot ajudar a respondre a molts dels enormes desafiaments als quals ens enfrontem. Estem treballant en projectes segurs, fiables, transparents i centrats en l'ésser humà, que seran de gran utilitat amb la nova normalitat”, conclou.
Comparteix aquesta notícia o connecta amb el Campus d'Alcoi de la UPV en mitjans socials

Bookmark and Share


Notícies destacades


Podràs Podràs
Podràs triar la UPV per mil raons.
Comunicat UPV sobre la docència Comunicat UPV sobre la docència
La institució habilitarà un model híbrid per al curs 2020/2021.
El primer és LoPrimero El primer és LoPrimero
Eres alumne preuniversitari i vols estudiar el curs que ve al Campus d'Alcoi de la UPV?
Màsters  Universitaris Màsters Universitaris
Obert el termini del 25 de maig al 12 de juny.
Premis 'FUTURO' del Campus d'Alcoi de la UPV Premis 'FUTURO' del Campus d'Alcoi de la UPV
La finalitat és premiar als millors expedients de Ciència de 4t d'ESO del curs 2019-2020.
Biblioteca només per a préstec i devolució Biblioteca només per a préstec i devolució
Des del dimarts 7 de juliol en horari de 9 a 14 i de 15 a 20 hores.

EMAS (Obri nova finestra)